Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

26.05.2021

Лікувальне харчування

Одним із найважливіших чинників на курортах шлунково-кишкового профілю є лікувальне харчування. При відвідуванні їдальні лікар-дієтолог допоможе Вам точно визначити дієту, якої Вам належить притримуватися. Ми зазначимо тільки деякі особливості цих дієт, що допоможе Вам правильно організувати своє харчування і на курорті, і після повернення додому.

Дієта № 1. Використовується при виразковій хворобі шлунка і 12-персної кишки, хронічних гастритах із підвищеною секреторною функцією. Кулінарний обробіток: їжа повинна бути вареною або паровою.   

Характеристика дієти: Виключаються або обмежуються страви, що дуже стимулюють виділення шлункового соку, містять грубу рослинну клітковину (борщ, щі, розсольники, рибні, грибні, м'ясні і круті овочеві відвари, смажені, копчені і дуже солоні страви, жирне м'ясо і риба, гострі приправи, міцний чай, кава, какао).

Рекомендуються: білий учорашній хліб, сухарі, протерті молочні супи з крупами, макаронними виробами, суп-пюре овочевий (крім капусти), нежирні сорти м'яса і риби, кисле одноденне молоко, протертий сир і сметану, не круті яйця, паровий омлет, негострий протертий сир, нежирну свинину, вершкове масло, соняшникова й оливкова олія, солодкі соки з фруктів і ягід, відвар шипшини, різноманітні стиглі ягоди і фрукти, мед.

Дієта № 2. Рекомендована при хронічних гастритах із секреторною недостатністю. Стимулює секрецію шлункового соку, нормалізує моторну функцію шлунку і кишечника, знижує бродильні процеси. Кулінарне опрацювання: їжа повинна бути пюреподібною або подрібненою, смажені страви - без кірочки.   

Характеристика дієти: фізіологічна повноцінна. З раціону виключають: смажене м'ясо і рибу, гострі приправи - хрін, гірчицю, цибулю; сирі овочі - ріпу, редис, брюкву; свіжовипечений хліб, здобу, сало, жирні сорти м'яса, солоні копчення, холодні напої, алкогольні напої, незбиране молоко.

Рекомендуються: білий учорашній хліб, нездобні булочні вироби, негострий сир, вимочений січений оселедець, нежирна шинка, краби, холодець із яловичини, докторська ковбаса, дієтичні сосиски, кисломолочний сир, сметана, кисле молоко, кефір, вершкове масло і соняшникова олія, м'ясні і рибні бульйони, овочеві відвари, овочеві супи, щі, розсольники, борщі, нежирна яловичина, кроляче м'ясо, риба (січена і запечена без кірочки), некруто зварені яйця або омлет, картопляне пюре, а також пюре з моркви, кольорової капусти, кабачків, гарбуза, баклажанів, стиглі свіжі фрукти і ягоди у вигляді компотів, киселів, желе, муси, сирих соків, відвар шипшини. Їсти 4 рази на день.

Дієта № 3. Рекомендується при закрепах, стимулює перистальтику кишечника.
Кулінарний обробіток : їжу готують відвареною, смаженою і тушкованою.

Характеристика дієти: використовують продукти, що містять грубу рослинну клітковину і цукристі речовини. Виключаються білий хліб, пироги, млинці, міцний чай, кава, какао.

Рекомендуються: хліб сірий і чорний, копченості, свинина, ковбаси, салати, холодець, консервовані овочі, борщі, щі, холодник, відвари буряка, холодні фруктові супи, м'ясо шматочками - яловичина, телятина і кроляче, свіжа риба, одноденний кефір, киселі, молоко, сметана, кисломолочний сир і сир типу голандського, вершкове масло і соняшникова олія, компоти, варення, мед, урюк, чорнослив, сирі фрукти і ягоди, газована вода.  

Дієта № 4. Призначена забезпечити повноцінне харчування в період ремісії, призначається при хронічних колітах у період видужання.

Характеристика дієти: фізіологічно повноцінна з обмеженням механічних і хімічних подразників слизової оболонки кишечника, а також продукти, що посилюють виділення шлункового соку і жовчі.

Кулінарний обробіток: їжу готують вареною, паровою, протертою, при стійкій ремісії, не здрібнену.  

Виключаються жирні сорти риби і м'яса, смажені страви, соління, маринади, холодні напої, здоба, спеції.

Рекомендується: учорашній пшеничний хліб, супи на неміцних м'ясних, рибних і овочевих бульйонах із різними крупами, локшину, вермішель, фрикаделі, нежирну яловичину, курятину, кроляче м'ясо - протерті, варені і тушковані (періодично шматочками), нежирна риба - судак, щука, короп, відварені шматочками, оселедець вимочений і посічений, розсипчасті каші, пудинги, морква, буряк, гарбуз, кабачки, кольорова капуста (запечені і відварені), білкові парові омлети, некруто зварені яйця; вершкове масло додають у готові страви; кефір, ацидофільне молоко, незбиране молоко (якщо нормально переноситься), сир свіжий натуральний, негострий сир типу голандського, заливна риба, лікарська ковбаса, чай із молоком, неміцна чорна кава, відвар шипшини, стиглі фрукти і ягоди в протертих компотах, пюре, киселях, мусах, желе, мед, варення.

Дієта № 5. Призначена стимулювати виділення жовчі, покращувати функціональні можливості печінки, призначається при хронічних захворюваннях печінки і жовчних шляхів. Характеристика дієти: повноцінна по калорійності і хімічному складу, із підвищеною наявністю вітамінів, рослинної клітковини і рідини, з обмеженням багатих на холестерин речовин. Виключаються жирні сорти м'яса, смажені страви, свіжовипечений хліб і здоба, копчення, консерви, спеції, цибуля, часник, редиска, горох, какао, шоколад, морозиво. Рекомендуються: учорашній пшеничний і житній хліб, борщі, щі, супи фруктові, молочні й овочеві; страви з нежирної яловичини, птиці, кролика, риби нежирних сортів, відварені шматочками або у вигляді парових котлет, зраз, рулетів; яйця і страви з них разом на день; молоко, кефір, кисле молоко, свіжий кисломолочний сир, сметана, вершкове масло, соняшникова, кукурудзяна й оливкова олія, каша, запіканки з круп, макарони відварені й у вигляді запіканок, неміцний чай із молоком, неміцна кава, соки з ягід і фруктів, настій шипшини і чорної смородини.

Лікувальне харчування при цукровому діабеті

Хворі цукровим діабетом потребують фізіологічної дієти, інші - харчування з тимчасовим обмеженням енергетичної цінності і вуглеводів, для третіх таке обмеження повинно бути постійним, четверті - потребують дієти з підвищеною енергетичною цінністю. Визначають це виходячи з маси тіла і навантажень на організм хворого по спеціальних таблицях.

Підбираючи продукти до дієти № 9, враховують заборону вживати вуглеводи - цукерки, шоколад, варення, мед, кондитерські вироби, алкогольні напої, виноград. Інші страви готують, беручи до уваги провідні захворювання органів травлення. Найчастіше застосовують дієту № 5. Велике значення в дієтичному харчуванні хворих діабетом відіграють овочі. Бідні на вуглеводи білокачанна і кольорова капуста, шпинат - їх можна вживати у великих кількостях. Прийом овочів із великою кількістю вуглеводів обмежується (буряк і морква - до 300-400 г на добу, картопля - до 150-300 г). Перевагу варто надавати рослинним жирам. 

При діабеті й ожирінні рекомендується проводити розвантажувальні дні. На сирний день виділяють 400-600 г знежиреного сиру, 60 г сметанні, 100 г молока. У м'ясні дні споживають 450-600 г нежирної яловичини, 100 г молока, 120 г зеленого горошку, 250-300 г свіжої капусти. У огіркові дні раціон складають 2 кг свіжих огірків, у яблучні дні - 1,5-2 кг яблук, що рівномірно розподіляють на 4-5 прийомів. Дієту № 15 ( загальну ) призначають на 1-2 дні, один раз на тиждень перед випискою із санаторію, для наближення до домашніх умов харчування. Виключаються тільки страви, що конкретний хворий погано переносить.

Додатковіможливості поліпшити здоров’я

Відпочиваючі на курорті мають можливість одержати консультації і допомогу різних лікарів. Прийом проводиться безпосередньо в санаторії (повну інформацію можна прочитати на інформаційних дошках). Обслуговування відпочиваючих проводиться як безкоштовно, так і на госпрозрахункових умовах. Серед використовуваних лікувальних методик і сучасних технологій є рідкісні і, безумовно, заслуговують Вашої уваги.

(с) 2024

Запис до лікаря