Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів по профілактиці коронавірусної хвороби.

08.11.2023

Іпотерапія для Захисників.

В рамках реалізації програми по реабілітації Захисників  в МРЦ МВС України «Миргород» психологом … за підтримки народного депутата Олега Кулініча організовуються поїздки на кінний завод, метою яких окрім терапевтичного ефекту, щоб зібралися разом і таким чином створюється нова єдність, створюються навички для взаємодії один з одним. Багато хто відкривається в цей момент. Одразу було помітно, наскільки позитивно впливає контакт з кіньми на хлопців і дівчат.

Іпотерапія допомагає військовим, які перебувають на реабілітації, позбутися негативних емоцій  покращується сон і психологічний стан, підвищується самооцінка. Крім того, під час верхової їзди включаються глибокі м’язи, що допомагає в цілому зміцнити опорно-рухомий апарат людини, що особливо важливо після поранень та під час фізичних навантаженнях на полі бою. Поліпшується робота серцево-судинної системи. Вони якось тримаються, вони приходять в рівновагу з тим конем через дихання, через рух, через ритм руху. У них підвищується самооцінка, тобто коли, знаєте, якісь там травми й психологічні, зокрема, то треба спочатку прийняти себе отаким, як ти є, а потім вже далі рухатись, і саме завдяки іпотерапії Захисники та захисниці розуміють: я можу кимось управляти, я можу підкорити собі отаку велику волелюбну тварину, тоді я, значить, ще щось можу.

Не менш важливою є іповенція  напрямок психокорекції, що полягає у прийомах невербальної комунікації «людина-тварина». Це спілкування з кіньми. Перебуваючи в тактильному контакті – отримуємо психологічний релакс. Коли ти поруч із великою твариною, все уповільнюється, всі процеси в організмі трошки приходять у баланс. Реабілітація розпочинається із знайомства з тваринами. Розповідають про коней, про стайню. Відвідувачі можуть пригостити гривастих смаколиками, торкнутися, почухати. Коли ви спілкуєтесь з конем, зайвих думок у голові не залишається. Це така собі медитація, що перемикає розум, дозволяє психологічно відпочити. Коні це такі добрі істоти, які дозволяють і сидіти, і лежати верхи, і обіймати, що позитивно впливає на нервову систему, нормалізує тиск.

Хлопці та дівчата мали змогу відвідати музей, де ознайомилися з історією кінного заводу. Їм було дуже цікаво.

Основною метою є розвантаження тих, хто вже отримав серйозне навантаження. Це одноразовий виїзд, але навіть ці кілька годин дають ефект, бо це суцільне перемикання картинки, відчуттів, вражень та емоцій.

Протипоказань для таких занять немає.

Помітним був дуже класний фідбек серед  Захисників – це те, що їм справді сподобалося. Оскільки помітною є різниця між тим, якими люди сюди заїхали, а якими виїхали.

(с) 2024

Запис до лікаря